Daca vorbim despre iluminatul locului de luat masa, avem de ales intre urmatoarele surse de lumina artificiala: lustra clasica, tip candelabru sau cea cu design adaptat stilului de amenajare al bucatariei, lustra tip pendul, spoturile incastrate in tavan, spoturile pe sina, aplice de perete, lampadare inalte etc
Tavanele inalte prezinta avantajul ca iti permit sa montezi deasupra locului de luat masa lustre cu design spectaculos: cu brate multiple, cu cristale, fulgi, bucati de lemn sau diverse alte elemente decorative care...capteaza privirea. Si lustrele tip pendul – cele compuse din una mai multe surse de lumina suspendate pe cabluri sau lanturi metalice – sunt o alegere potrivita intr-un spatiu cu tavan inalt. Iar pentru ca pe piata de profil exista o varietate foarte mare de modele de corpuri de iluminat.
Alegerea corpului de iluminat trebuie sa se faca in functie de suprafata ariei pe care o ocupa locul de luat masa, de inaltimea tavanului, de dimensiunea mesei, de stilul de amenajare al spatiului, precum si de paleta cromatica si de finisajele folosite in decor. Daca becurile cu incandescenta au iluminat secolul XX, secolul XXI apartine becurilor led.
Becurile led emit o lumina alba puternica, au o perioada mai lunga de viata si sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic.
Sunt constant imbunatatile, devenind mai eficiente odata cu cresterea fluxului luminos, masurat in lumeni.
Tehnologia led are o importanta contributie la economosirea resurselor energetice ale planetei.
Un bec led prezinta avantajul ca are o aprindere instantanee, nu este necesar un timp de incalzire. Ledurile ajung la stralucire maxima aproape instantaneu si se pot reaprinde imediat dupa ce au fost stinse.
Ledurile nu degaja absolut deloc caldura, astfel incat sunt reci la atingere si pot functiona ore intregi far aincidente( incendii)sau consecinte neplacute( arsuri) daca sunt atinse.